Collectielab, Stedelijk Museum Breda

collectielabengel breda blog3
De tentoonstelling Collectielab toont een selectie van schilderijen en voorwerpen met een geheim of een gebrek. Stedelijk Museum Breda betrekt het publiek actief bij het ontrafelen van de geheimen. Van een aantal collectiestukken brengt het museum het onderzoek en de restauratie in beeld. Op een aantal dagen kunt u de restauratoren ook in het museum aan het werk zien.

Voor deze tentoonstelling heb ik een kleurenreproductie van een neogotisch engelenbeeld uit de (helaas gesloopte) Barbarakathedraal te Breda mogen maken. Het is een verkleinde reproductie van gips. Ik heb het beeld laten scannen en 3D printen. Vervolgens heb ik de print nabewerkt (de scanner kan niet overal bij), een mal gemaakt en het beeld afgegoten. De kleuren op het afgietsel komen overeen met de oorspronkelijke kleuren.

Kijk voor meer informatie op de site van Stedelijk Museum Breda

(Foto’s: Joachim van den Heuvel)

Kerstmarkt Museum voor Religieuze Kunst Uden

MRK

Zaterdag 16 december zal de tweede editie van de succesvolle kerstmarkt in het MRK plaatsvinden. Ditmaal met een bijzondere avondopenstelling. Van 15:00 tot 20:00 worden museum en kruidentuin omgetoverd in kerstsfeer.

Bezoekers kunnen genieten van de vele producten van de kerstkraampjes, genieten van muziek, marshmallows opwarmen bij de vuurkorven en proeven van de glühwein in de Refter. In en rondom het museum worden diverse activiteiten voor gezinnen en kinderen georganiseerd.

Ik ben aanwezig om advies te geven met betrekking tot restauratie en verzorg tevens een doorlopende demonstratie.

Toegang is gratis. Meer informatie op de site van het Museum voor Religieuze Kunst.

(Foto: MRK)

Taxatiemiddag Eindhoven 2017

bob_burn_pixlromatic

Dit jaar komen vijf experts van “Tussen Kunst en Kitsch“ naar de Petruskerk in Eindhoven om voorwerpen van bezoekers te taxeren. Net als voorgaande jaren ben ik aanwezig om vrijblijvend restauratieadvies te geven.

Bezoekers kunnen maximaal 3 voorwerpen door de experts op hun waarde laten schatten. De editie van 2017 zal plaatsvinden op zaterdag 16 september tussen 14.00 uur en 17.00 uur in de pastorie van de St.-Petruskerk in Eindhoven.

Voor meer informatie kunt u de website van de Vrienden van Sint Petrus bezoeken.

Opening “Verspijkerd en verzaagd”

vv2 vv3vv1Gisteren was de opening van de tentoonstelling “Verspijkerd en verzaagd” in Het Noordbrabants Museum. Na diverse toespraken en een tweetal muzikale intermezzo’s kon de (controversiële) tentoonstelling worden bezocht.

Tot ver in de jaren zestig van de twintigste eeuw sierden veel gipsen, massaal gemaakte  heiligenbeelden en devotieobjecten de Nederlandse rooms-katholieke kerken en huizen. De ontkerkelijking, maar ook het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) hadden echter grote gevolgen voor deze beelden. Het rooms-katholieke kerkinterieur werd versoberd , waarna veel heiligenbeelden letterlijk aan de straat werden gezet. Diverse generaties kunstenaars hebben de afgedankte heiligen verspijkerd en verzaagd en zo getransformeerd tot kunstwerken. Betekenen ze nog iets? Worden ze misbruikt of gekoesterd?

“Verspijkerd en verzaagd” toont beelden, assemblages en installaties van Woody van Amen, Marc Bijl, Nicolas Dings, Jacques Frenken, Jeroen Heester, Wout Herfkens, Rudolf Holleman, Hugo Kaagman, Theo van Keulen, Lucassen, Herman Makkink, Marijn Morée, Alexander Schabracq, Fons Schobbers, Marcelo Segall, Joost van den Toorn, Jan Tregot, Henk Visch, Jan Vos en Moniek Westerman. De tentoonstelling is samengesteld door gastconservatoren Joost de Wal (kunsthistoricus) en kunstenaar Wout Herfkens.

Van 18 februari tot en met 5 juni 2017, Het Noordbrabants Museum, Den Bosch.

(Foto’s: Joachim van den Heuvel).

RapidPro 2017

3d printer

RapidPro is uitgegroeid tot de belangrijkste beurs in de Benelux rondom prototyping, (low volume) productie en productontwikkeling. Een belangrijke prototyping/productie techniek op RapidPro is 3D-printing. Maar ook allerlei andere technieken zijn uitgebreid vertegenwoordigd. Op RapidPro vindt men de hele keten van idee tot product.

De ontwikkelingen binnen deze branche zijn erg interessant voor de kunst- en cultuursector. Ook voor mijn werk als restaurator. Vorig jaar was het de moeite waard om te gaan kijken en dit jaar vast weer.

Van 7 tot en met 9 maart, Koningshof, Veldhoven.

(Foto: Makerbot).

ErfgoedEvent 2017

ErfgoedEvent_Sint-Bavo

De Nederlandse Restauratiebeurs heeft een metamorfose ondergaan en gaat verder onder een nieuwe naam: ErfgoedEvent. Een naam die beter aansluit op de inhoudelijke doelstelling van een vakevenement voor de totale erfgoedsector: Van roerend tot onroerend, van materieel tot immaterieel en ruimte voor cross-overs met nevensectoren als design en de facilitaire museale wereld.

ErfgoedEvent 2017 wordt daarmee dé plek waar erfgoedprofessionals elkaar ontmoeten. Waar waardevolle kennis wordt gedeeld, inspirerende ideeën worden uitgewisseld, bestaande contacten worden bestendigd en nieuwe contacten worden gelegd.

Van 5 tot en met 7 april, Brabanthallen, Den Bosch.

(Foto: ErfgoedEvent).

3D

beeld nws

Het komt de laatste tijd vaker voor dat ik gebruik maak van 3D scan- en printtechnieken. Een object kan men laten scannen om het digitaal te archiveren maar ook om er (geschaalde) reproducties van te laten printen. Deze prints kunnen vervolgens gebruikt worden als moedermodel om een gietmal te maken. Het grote voordeel van deze methode is niet alleen dat je het origineel in alle maten kunt reproduceren: Scannen is contactloos en kan in veel gevallen op locatie gebeuren. Dat maakt het ook voor kwetsbare objecten uitermate geschikt aangezien er geen risico op schade bestaat.

Het beeldje op de foto heb ik een aantal jaren geleden al in mijn atelier mogen restaureren. De opdrachtgever, een parochie, laat er nu reproducties van maken. Ik verzorg dit hele traject voor ze.

(Foto: Joachim van den Heuvel).

Taxatiemiddag Eindhoven 2016

Ook dit jaar is er weer een taxatiemiddag met medewerking van een viertal experts van het bekende TV-programma “Tussen Kunst en Kitsch“. Net als vorig jaar ben ik aanwezig om vrijblijvend restauratieadvies te geven.

Bezoekers kunnen maximaal 3 voorwerpen door de experts op hun waarde laten schatten. De editie van 2016 zal plaatsvinden op zaterdag 10 september tussen 14.00 uur en 17.00 uur in de pastorie van de St.-Petruskerk in Eindhoven.

Kaarten kosten € 5,- en zijn verkrijgbaar bij het parochiebureau aan de Kloosterdreef 31 tussen 9.30 uur en 12.00 uur.

Kaarten zijn tevens verkrijgbaar bij boekhandel “Van Piere” in het centrum van Eindhoven.

Voor meer informatie kunt u de website van de Vrienden van Sint Petrus bezoeken

Open Monumentendag Kasteel Heeswijk

Kasteel_Heeswijk_kunst_curiosaOp zondag 13 september is het Open Monumentendag. Het thema van dit jaar is “Kunst & Ambacht”. Deze dag zal ik een demonstratie verzorgen op Kasteel Heeswijk.

Kasteel Heeswijk heeft een programma over de verzamelwoede van de baronnen van Kasteel Heeswijk en hun enorme kunst- en ambachtscollectie. Voor kinderen is er een speurtocht uitgezet.

Het Kasteel is open van 12:00 – 17:00 uur. De entree is gratis.

Op de site van het kasteel kunt u meer informatie vinden.